Skip to content

25. Croatia Cup

Usprkos koronavirusu, 7.-9. kolovoza 2020. godine u Velikom Trgovišću održan je 25. Croatia Cup. Zbog pandemije nas je posjetilo nešto manje stranih natjecatelja, no natjecanje je proteklo u odličnoj atmosferi uz pridržavanje mjera opreza. Osim hrvatskih natjecatelja na natjecanju su nastupili i strijelci iz Češke i Mađarske, a mi smo imali čak petero predstavnika. Karla Bartolović, Martin Oborovečki i Mihaela Oborovečki su na temelju ovogodišnjih i prošlogodišnjih rezultata nastupili za reprezentaciju Hrvatske dok su boje našeg kluba branile Stela Čuk i Petra Petak.

Prvog se dana natjecanja gađala disciplina IAU Classic u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, ali i tradicionalni VT kup. VT kup se održava u apsolutnoj pojedinačnoj konkurenciji, a natjecatelji se bore za prijelazni pehar. Kako je pobjednik prošla dva VT kupa bio Domagoj Pereglin, ovo je natjecanje bila prilika da ga dobije u trajno vlasništvo.

Počevši s distancom od 65 metara, strijelci su pokazali odličnu utreniranost i spremnost za postizanje vrlo visokih rezultata. Najbolje je na toj distanci gađala Mihaela Oborovečki te je pogodivši 290 krugova izjednačila državni rekord Branke Pereglin iz 2001. godine. Visoke rezultate na ovoj distanci također su postigli Domagoj i Valentina Pereglin (286 i 285) te Martin Oborovečki (282), te je bilo jasno da će se upravo između njih četvero voditi borba za prijelazni pehar. Na distanci od 50 metara Domagoj i Mihaela nastavili su s dobrim rezultatima (288 i 291), Martin je pogodio najbolji rezultat od 292 kruga, dok je Valentina malo zaostala među vodećom četvorkom (284). Posljednja i odlučujuća distanca od 35 metara zakomplicirala je situaciju budući da je počeo puhati vjetar koji dosta utječe na pogotke. Mihaela nije uspjela održati visoki rezultat, no odgađala je solidnih 285, Domagoj se također našao u problemima te s izvučenih 286 nije uspio preuzeti vodstvo i prijelazni pehar, a približila mu se i Valentina koja je pogodila 291 krug i bila bolja od brata na stroge centre. Najveći rezultat na distanci od 35 metara je ipak pogodio Martin, te je sa 292 kruga i četiri stroga prednosti sestri ispred nosa uzeo prijelazni pehar.

Kada pogledamo rezultate po kategorijama, u muškoj je konkurenciji prvo mjesto zauzeo Domagoj Pereglin (860) ispred češkog reprezentativca Bohumila Korbařa i klupskog kolege Marijana Kajfeša (851). Kod žena je najbolja bila Mihaela Oborovečki (866) ispred Valentine Pereglin (860) i češke predstavnice Karolíne Hynkove. U juniorskoj je uvjerljiva pobjeda pripala Martinu Oborovečkom (866) ispred Ive Popović-Gecan (824) i Josipa Novosela (805). U kategoriji kadeta pobijedila je Karla Bartolović s osobnim rekordom od 842 kruga, veliko iznenađenje bio je drugoplasirani Fran Županić iz klanječke Predionice također s osobnim rekordom (833), dok je treće mjesto pripalo strijelcu Ivanića Petru Blagecu (816). Kod seniora je pobjedu odnio Željko Tijan (823) ispred češkog predstavnika Josefa Nedělníka (815), dok je trećeplasirani bio mađarski reprezentativac Istvána Mátrai (779). Solidne rezultate (801 i 774) postigle su i Stela Čuk i Petra Petak koje su u kadetskoj konkurenciji zauzele peto i sedmo mjesto.

Ekipno je pobijedila reprezentacija Hrvatske (Mihaela Oborovečki, Valentina Pereglin, Domagoj Pereglin) sa 2586 krugova, drugo je mjesto pripalo pomalo oslabljenoj ekipi SDVT-a (Martin Oborovečki, Karla Bartolović, Stela Čuk) i dalje s vrlo visokim rezultatom od 2509 krugova, dok je treće mjesto zauzela reprezentacija Češke (Bohumil Korbař, Denis Vyskočil, Josef Nedělník) sa 2477 krugova.

Na temelju rezultata prvog dana odredili su se i parovi za eliminacijski dio natjecanja, Match-Play. U muškoj konkurenciji odigrali su se zanimljivi dueli, te su se tako u polufinalu susreli Domagoj Pereglin i Bohumil Korbař, te Martin Oborovečki i Fran Županić, najveće iznenađenje ovog natjecanja. Martin je kao iskusniji strijelac vrlo brzo dobio polufinalni meč sa 6:0 te se time plasirao u meč za zlato, a istovremeno se odvijala vrlo zanimljiva borba između Domagoja i Bohumila. Iako se prije početka meča prednost nalazila na strani Domagoja, najboljeg strijelca svjetske rang liste, Bohumil, inače svjetski viceprvak iz 2002 te brončani iz 2006, pokazao se kao iznimno opasan protivnik te rezultatom od 5:1 postao Martinov suparnik. Domagoj je tako završio u meču za broncu, koju je i izborio rezultatom od 6:0 protiv Frana. U meču za zlato vodila se neizvjesna borba između Martina i Bohumila. S maksimalnih 30 protiv Martinovih 28 Bohumil je poveo prvu rundu, no u drugoj je rundi Martin na isti način izjednačio situaciju. Treću su rundu oba strijelca pogodila 29 državši publiku u neizvjesnosti do samog kraja. Odlučujuća je bila četvrta runda u kojoj je Bohumil s krugom razlike došao do prvog zlata na međunarodnom natjecanju nakon dosta duge pauze, dok se Martin morao zadovoljiti srebrnom medaljom.

Kod žena je situacija bila nešto manje napeta ali i dalje zanimljiva. U polufinalu su susrele četiri hrvatske predstavnice. Mihaela Oborovečki se rezultatom od 6:4 protiv Ive Popović-Gecan plasirala u meč za zlato, dok je isto izborila i Valentina Pereglin u dvoboju protiv Karle Bartolović sa 6:0. Meč za treće mjesto odvio se vrlo brzo, a kao pobjednica je iz njega izašla Karla Bartolović sa 6:0. Mihaela i Valentina priuštile su nešto zanimljiviji dvoboj. Naime, prvu su rundu obje odgađale 29, a isto su ponovile i u drugoj i u trećoj rundi. Kod njih je kao i u muškoj konkurenciji odlučujuća bila četvrta runda, također sa samo krugom razlike, gdje je Valentina s pogođenih 30 osvojila zlato, dok je Mihaelinih 29 bilo dovoljno za srebro. Preostale dvije SDVT predstavnice, Petra i Stela, došle su do četvrtfinala natjecanja.

Nakon natjecanja, zahvaljujući odličnim rezultatima tijekom ove sezone svih pet SDVT natjecatelja sudjelovat će u pripremama reprezentacije u Tuheljskim Toplicama, gdje će se i odrediti sastav reprezentacije za međunarodno natjecanje Bohemia Cup u češkim Otrokovicama.

Rezultati