Skip to content

Prvenstvo Hrvatske SZP

U nedjelju 20. rujna 2020. na streljani Vrapčanski potok u Zagrebu održano je Prvenstvo Hrvatske u gađanju serijskom zračnom puškom za kategorije kadeta i kadetkinja. Na natjecanju je nastupilo šestero strijelaca koji su na prošlotjednom županijskom prvenstvu ostvarili potrebne norme, a rezultati su i više nego zadovoljavajući.

Prvi su na liniju gađanja krenuli kadeti, točnije Matija Čuk. Uz korektno vođenje meča i solidne pogotke, Matija je došao do osobnog rekorda od 178 krugova. Nakon Matije na liniju je krenuo Pavao Hac. Također kao i Matija, Pavao je u meč ušao solidno, a u drugoj seriji odgađao je odličnih 95 čime je na kraju ostvario osobni rekord od 187 krugova. Kao posljednji član ekipe nastupao je Filip Petak. Malo sporijom obradom hitaca, ali visokom koncentracijom Filip je također odgađao meč sezone, izjednačivši tako osobni rekord s prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske od 183 kruga. Dečki su sa 848 krugova tako došli blizu samog vrha, tik do postolja. Naime, za treće mjesto bila su im potrebna tek tri kruga više. Budući da su svo troje još uvijek mlađi kadeti, pred njima su još dvije godine u ovoj kategoriji te vjerujemo da će se uz marljive treninge u sljedećim sezonama popeti barem stepenicu više. Pojedinačno je Filip zauzeo 18. mjesto, Matija 42., dok se Pavao kao šestoplasirani kvalificirao za finalno gađanje. U finalu je Pavao odgađao solidnih 91, čime je bio jednak Franu Županiću iz klanječke Predionice. Fran i Pavao su i meč i finale odgađali potpuno izjednačeno, što je značilo da će o konačnom plasmanu odlučivati hitac raspucavanja. U tome je Pavao pokazao nešto veću spremnost od kolege, te čvrstom devetkom osigurao šesto mjesto.

U konkurenciji mlađih kadeta pak imamo državnog prvaka. Budući da se mlađe kategorije uvode tek od ove godine po rezultatu kvalifikacija, Pavao Hac je sa 187 krugova osvojio titulu prvog mlađekadetskog prvaka Hrvatske. Filip Petak u ovoj je kategoriji osvojio peto, a Matija Čuk 10. mjesto.

Kod kadetkinja su prve na liniju izašle Nika Čuk i Petra Petak. Njihova je prednost bila međusobna podrška, budući da se kod kadetskih kategorija strijelci iz istih klubova razvrstavaju jedni kraj drugih. Odlično vođenje meča i iznimna mirnoća dovele su ih do vrlo visokih rezultata. Nika je osobni rekord postignut na prošlogodišnjem državnom prvenstvu popravila za čak četiri kruga, te on sada iznosi 177, dok se Petra u odnosu na prošlotjedno županijsko prvenstvo popravila za jedan krug te pogodila 183 kruga. Posljednja je na liniju krenula Stela Čuk, koja ja je također postignula bolji rezultat od županijskog te odgađala 182 kruga. Djevojkama je rezultat od 842 kruga donio treće mjesto, dva kruga iza drugoplasirane ekipe Končanice, dok su titulu prvakinja Hrvatske šestu godinu zaredom odnijele članice ekipe HASK Mladost iz Zagreba. Kod kadetkinja je Petra zauzela 10. mjesto, s krugom manje od rezultata dovoljnog za finale, Stela je bila dvanaesta, a Nika dvadeseta. Među mlađim kadetkinjama Nika je zauzela sedmo mjesto.

Kadete još za nadoknadu ove neobične sezone čekaju nastupi ISSF zračnom puškom, a onda krećemu u novu, nadamo se normalniju sezonu.