Skip to content

IAU World Cup Finals – Martin Oborovečki osvajač velikog i malog kristalnog globusa

U mađarskom je Dunavarsanyju 21.-24. rujna 2023. održano Finale svjetskog kupa u gađanju FIELD samostrelom, po prvi puta na otvorenom. Među 16 najboljih svjetskih strijelaca nastup unutar hrvatske reprezentacije izborili su Martin Oborovečki, Mihaela Oborovečki i Karla Bartolović.

U kvalifikacijama muške konkurencije Martin Oborovečki imao je najbolji kvalifikacijski rezultat od 290 krugova, dok je ženskim kvalifikacijama Mihaela Oborovečki imala je šesti (278), a Karla Bartolović (276) osmi rezultat kvalifikacija. Time su im se odredili protivnici za međusobne dvoboje i borbu za male kristalne globuse.

Martin je prvi duel zahvaljujući vrhunskom kvalifikacijskom rezultatu bio slobodan, dok je u drugom dvoboju savladao austrijskog predstavnika Markusa Müllnera (6:1). U polufinalu je Martin bio bolji od francuskog reprezentativca Jean-Michela Bruleta (5:1), čime je izborio dvoboj za mali kristalni globus i osigurao osvajanje velikog globusa. U finalu se Martin susreo s kolegom iz reprezentacije Andrejem Krstinićem, te se nakon napetih 5:5 gađala odlučujuća strelica koju je Martin pogodio nekoliko milimetara bliže samom središtu mete i time osigurao i mali kristalni globus.

Karla je svoj nastup završila u osmini finala, a Mihaela u četvrtfinalu.

Na svjetskoj rang listi najboljih Martin Oborovečki najbolji je svjetski samostrijelac u 2023 godini. U konkurenciji žena Mihaela Oborovečki je druga na svjetskoj rang listi, a Karla Bartolović šesta.