Skip to content

IAU World Championship – četiri pojedinačna naslova

U mađarskom je Dunavarsány-u 13.-20. kolovoza 2023. održano Svjetsko prvenstvo u gađanju FIELD samostrelom, na kojem je u sastavu hrvatske reprezentacije nastup izborilo četvero natjecatelja iz Streljačkog društva Veliko Trgovišće. U muškoj konkurenciji nastupio je Martin Oborovečki, u ženskoj Mihaela Oborovečki, u juniorskoj Karla Bartolović, te u kadetskoj Pavao Hac.

U utorak, 15. kolovoza, na rasporedu je bilo tradicionalno kup-natjecanje, kao uvod u nadolazeće svjetsko prvenstvo. U muškoj konkurenciji slavio je Martin Oborovečki (863), Pavao Hac slavio je kod kadeta (825), Mihaela Oborovečki je kod žena bila druga (858), dok je Karla Bartolović u konkurenciji juniora bila četvrta (840). U ekipnom dijelu natjecanja kupa Martin Oborovečki nastupio je u sastavu “Hrvatske A” koja je osvojila prvo mjesto, Mihaela Oborovečki u sastavu “Hrvatske B” koja je bila druga, a Karla Bartolović u sastavu “Hrvatske C” koja je osvojila treće mjesto.

Prvi dan službenih mečeva svjetskog prvenstva započeo je disciplinom IAU Classic, ujedno i kvalifikacijama za disciplinu IAU Match-Play. Hrvatska je osvojila titule svjetskih prvaka medalje kod muških, žena, juniora i kadeta. U muškoj konkurenciji pobjedu u ovoj disciplini odnio je Domagoj Pereglin s novim svjetskim rekordima ukupno i na 35 metara (880; 299), a Martin Oborovečki (871) osvojio je ponovio je prošlogodišnju titulu viceprvaka u ovoj disciplini. Ostali članovi hrvatske reprezentacije Andrej Krstinić (863) i Marijan Kajfeš (854) zauzeli su četvrto i šesto mjesto. U ekipnom djelu natjecanja Hrvatska (Pereglin, Oborovečki, Kajfeš) je je uz uvjerljivu pobjedu ponovno oborila svjetski rekord koji sada iznosi 2605 krugova, druga je bila reprezentacija Njemačke, dok je treće mjesto pripalo Francuskoj. Kod žena je titulu svjetske prvakinje osvojila Mihaela Oborovečki (853), Sanja Komar bila je druga (851), dok je Valentini Pereglin (849) postolje izmaklo za dlaku, te je zauzela četvrto mjesto. Ekipno je Hrvatska slavila s rezultatom od 2553 kruga, druga je bila reprezentacija Francuske, dok je treća bila Češka. Kod juniora je slavila Karla Bartolović (858), druga je bila Iva Popović-Gecan (854), a Petar Blagec (816) zauzeo je sedmo mjesto. Ekipno je slavila Hrvatska (Bartolović, Popović-Gecan, Blagec), druga je bila ekipa Francuske, dok je treće mjesto osvojila ekipa Estonije. Među kadetima titulu svjetskog prvaka osvojio je Daniel Benačić (828), drugo mjesto i titula svjetskog viceprvaka pripali su Pavlu Hacu (824), Marija Štrbenac (822) bila je treća, dok je Filip Bezrok (791) zauzeo četvrto mjesto. U konkurenciji seniora Željko Tijan (847) osvojio je drugo mjesto.

Drugi i treći dan bili su rezervirani za međusobne dvoboje discipline IAU Match-Play. U muškoj konkurenciji, nakon slobodne osmine finala u četvrtfinalu je Martin Oborovečki u samo tri runde savladao njemačkog predstavnika Robina Boscha (6:0). U polufinalu je Martin gađao protiv kolege iz reprezentacije Marijana Kajfeša, gdje je također nakon samo tri runde prošao u daljnji dio natjecanja i izborio meč za zlato (6:0). U meču za zlatnu medalju Martin se sučelio Domagojem Pereglinom. Nakon napetog početka Domagoj je poveo 2:0, no ubrzo je Martin izjednačio, te zaredao tri bolje runde kojima je obranio titulu svjetskog prvaka IAU Match-Play-a. U ženskoj konkurenciji, Mihaela Oborovečki je nakon slobodne osmine finala u četvrtfinalu naišla na češku predstavnicu Sabinu Kubesovu, koju je savladala u tri runde (5:1), te prošla u daljnji dio natjecanja. U polufinalu je Mihaela snage odmjerila Valentinom Mrnjavčić Pereglin. Nakon napete borbe do zadnje runde (6:4), Mihaela je izborila meč za brončanu medalju. U meču za broncu Mihaela je pobijedila Sanju Komar (5:1) te došla do druge pojedinačne medalje na ovom svjetskom prvenstvu. U juniorskoj konkurenciji Karla Bartolović je nakon slobodne osmine finala u četvrtfinalu bila bolja od francuskog predstavnika Axela Mathiasa (6:0). U polufinalu Karlu je dočekao još jedan francuski predstavnik Hugo André, kojeg je u malo napetijem dvoboju također pobijedila (5:3). U meču za zlato Karla je snage odmjerila s češkim predstavnikom Denisom Vyskočilom, te je pobjedom u dvoboju (5:1) došla do dvostruke titule svjetske prvakinje. Kod kadeta je Pavao Hac nakon slobodne osmine finala savladao estonskog predstavnika Roberta Järvesaara (6:0), u četvrtfinalu je pobijedio kolegicu iz reprezentacije Mariju Štrbenac (5:1), dok ga je u meču za zlato savladao Daniel Benačić (5:3), čime je Pavao došao do druge titule viceprvaka na ovom svjetskom prvenstvu. U konkurenciji seniora Željko Tijan osvojio je titulu svjetskog viceprvaka. U ekipnom dijelu discipline IAU Match-Play nastupile su dvije ekipe Hrvatske. U ekipi Hrvatska 1 nastupili su Martin i Mihaela Oborovečki te Domagoj Pereglin, dok su u sastavu ekipe Hrvatska 2 bili Valentina Pereglin, Andrej Krstinić i Iva Popović-Gecan. Obje ekipe imale su slobodan prolaz iz osmine finala, pa je u četvrtfinalu Hrvatska 1 dočekala Mađarsku 1, a Hrvatska 2 Njemačku 2. Hrvatska 1 je pobjedom (5:1) izborila polufinalni dvoboj protiv Francuske 1, dok je Hrvatska 2 sa (6:0) izborila polufinale protiv ekipe Njemačka 1. U polufinalnom dvoboju Hrvatska 1 izašla je kao pobjednica (6:0) te na drugoj strani dočekala ekipu Hrvatska 2 koja je meč za zlato izborila u nešto napetijem dvoboju (6:4). U velikom finalu Hrvatska 1 (Pereglin, Oborovečki, Oborovečki) osvojila je titulu svjetskih prvaka, dok je srebro došlo u ruke Hrvatske 2 (Pereglin, Krstinić, Popović-Gecan). Treće mjesto pripalo je ekipi Francuska 1.